24 kV Line Post Isolator med topp i porslin

Necks Electrics nya isolator har en topp i porslin och en kropp i komposit. Så självklar, men ändå revolutionerande ny.

Vi ställde oss frågan: kan vi kombinera en isolatortopp i porslin med en isolatorkropp i komposit? Då får vi en isolator där toppen har mycket goda elektriska egenskaper och lång livslängd. Och vi får en isolatorkropp som är elastisk och inte går av. 

Efter utveckling och godkända IEC-tester säljs nu 24 kV Line Post Isolator med porslinstopp i stor skala. 

Porslin och komposit – det bästa av två världar
Innan komposit blev populärt byggdes isolatorer i porslin av typ S125R. Porslin har en mycket lång livslängd och utmärkta elektriska egenskaper. Förr var hela isolatorerna byggda i porslin, men nu förstår vi att porslin är idealt när det gäller isolatorns topp men inte isolatorns kropp. Där behöver materialet vara mer flexibelt, så att det inte går av och att det kan bytas ut innan linan riskerar att ramla ner och orsaka avbrott och skador. Komposit har perfekta egenskaper för isolatorkroppen.

Men varför inte bygga allt i komposit?
Vi ville ta fram en kompositisolator med isolerad topp. Första tanken var att bygga isolatorn helt i komposit. Men tester under utvecklingsarbetet visade att komposittoppen med största sannolikhet skulle ha bristfällig livslängd. Porslin visade sig vara mycket mer lämpligt. Materialet är beprövat, har perfekta isolerande egenskaper och dessutom håller porslin i mer än 100 år.

Ladda ner ett faktablad med produktprestanda >>